Witam serdecznie

to mój perwszy post

od kilku lat wyraźnie słychac chrupanie w kolanie lewym w szczególności wchodzenia /schodzenia ze schodów co gorsze pojawia się to w drugim kolanie znacznie ciszej .
Miałam bardzo dużo upadków na kolano i wielkich siniaków ale jakos bagatelizowałam to i samo przechodziło.
od jakiegoś czasu chodzę na siłownie głownie zajęcia fitness, Podczas cwiczeń leząc na plecach i unoszeniu nóg pod kątem prostym w kolanie pojawia sie okropny ból który nie pozwala kontynuować i utrzymać nogi w górze . Boli również podczas chodzenia w którym podnosze kolana wyżej . Ale podczas chodzenia /biegania/jazdy na rowerze ból się pojawia w mniejszym stopniu i szczerze to przyzwyczaiłam sie do tego i jest to normą . Podczas wchodzenia po schodach czy wychodząc pod jakąś górkę również pojawia się dosyc mocny ból
byłam u ortopedy kiedys ale on nic złego w moim kolanie nie zobaczył i teraz chcę sie ponownie wybrać do jakiegos specjalisty .
Jestem aktywną osobą w ciągłym ruchu a kolano czasem ogranicza mnie.
Kiedys Pani robiąca mi usg powiedziałam ze mam konflikt udowo-rzepkowy ale w opisie usg nie napisała nic. usg było rbione 1,5 roku temu.
USG:
Subluksacja doboczna rzepki . Łękotka przyśrodkowa z obecnością licznych drobnych blizn w podstawie,nieregularny obrys podstawy.Stan po naciągnięciu w odcinku bliższym więzadła bocznego piszczelowego .
rzepka w badaniu dynamicznym o cechach lateralizacji ok 7-8mm .