Cześć
osobiście nie - choć słyszałam trochę na ten temat, bo takie leczenie początkowo mi proponowano - (później okazało się , że nie mam aż tak rozległego uszkodzenia). Było to w Szpitalu uniwersyteckim w Białymstoku - gdzie wiem, że od kilku lat stosują tę metodę (link poniżej).
http://www.fizjoterapiaonline.pl/biochi ... 234,m.htmlz drugiej ręki to słyszałam rożne opinie -Pani spotkana w szpitalu, która w ten sposób leczono, mowiła, że po roku od operacji mimo rehabilitacji i teoretycznie dobrego wyniku, jak wynika z MRI, ciagle odczuwa spory ból; natomiast na rehabiitacji słyszałam o panu (60 lat), któremu taka operacja bardzo pomogła (operacje mial w szpitalu praskim w Wawie, ale nie znam szczegółów).
Jakis czas temu na konsultacji opowiadał mi też o leczeniu komórkami mac. szpiku ortopeda (z Warszawy ) - metoda nic nie kosztuje, natomiast jego zdaniem w przypadku przeszczepu chondrocytów (ktory ciagle jest b. drogi) jest 95% szans na poprawę, a szpik jest bardziej nieprzewidywalny, są gorsze rokowania (choc nie wiem o ile gorsze).
nie wiem, skąd jestes, ale wiem, że te operacje wykonuje się na pewno juz w wielu miejscach.
Temat dla mnie ciekawy, bo niestety do rozważenia, jesli rehabilitacja nie pomoże z czasem....