Na wstępie Witam Was Wszystkich bardzo serdecznie.
To mój pierwszy wpis na Forum - oczywiście znalazłam się tutaj z uwagi na problem z kolanami

Za dużo roweru, rolek, nart i tenisa bez prawidłowej zaprawy i rozgrzewki i mam za swoje...
Ból objawił jakieś dwa tygodnie po powrocie z nart, w prawym kolanie, jednocześnie ze stanem zapalnym. USG, RTG, rezonans i wynik: zespół rzepkowo-udowy z chondromalacją II stopnia.
Przyczyna według lekarza ortopedy i rehabilitanta - przeciążenie i nieprawidłowy tor rzepki w prawym kolanie - rzepka przy zgnaniu ucieka w lewo - do środka.
Boli głównie przy schodzeniu i wchodzeniu po schodach, jak długo siedzę ze zgiętymi kolanami, po ok. 30 minutach jazdy na rowerze przy prawie najlżejszym przełożeniu. O dziwo - nie boli podczas jazdy na rolkach (spróbowałam, gdyż nie mogłam już wytrzymać w domu...). Na rolkach trochę jeżdżę, nie napinam się, wtedy jest ok... Ale rower, tenis, bieganie, chodzenie po schodach - odpadają kompletnie

Z wpisów na Forum wynika, że rehabilitacja to podstawa i mam zamiar porządnie się za nią wziąć
Oczywiście chodzę na zajęcia do rehabilitanta ale - pieniążki zaraz się skończą i raczej nie zdążę posiąść całej jego wiedzy...
Mam w związku z tym pytanie: czy kiedy prawa rzepka ucieka w lewo - tj. do środka, to taki stan również odpowiada tzw. bocznemu przyparciu rzepki?
Czy może ktoś z Forumowiczów miał/ma taki właśnie problem i może podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami z rehabilitacji?
Jakiego rodzaju ćwiczenia przy takim nieprawidłowym torze rzepki polecacie?
Pytam, gdyż z opisów na Forum wynika, że przy bocznym przyparciu rzepka ucieka na zewnątrz, a u mnie jest odwrotnie...
Pozdrawiam,
Ewa